Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mini Télapók

2009.03.10

Kép

Tészta: 
50g vaj
50g cukor
1 tasak vaníliás cukor
1 csipet só
1 kis tojás
125g tehéntúró
250g búzaliszt
½ tasak sütőpor

Megkenéshez:
1 tojássárgája
1 evőkanál tej

Díszítéshez:
100g marcipánmassza
50g porcukor
piros ételfesték
1 ek. porcukor
100g porcukor
1ek. tojásfehérje
cukorgyöngyök

Elkészítés:
A papírformákat (duplán véve) sütőlemezre tesszük. A vajat kikeverjük a cukorral, vaníliás cukorral, sóval. A sütőporral elvegyített átszitált liszt egy részét a tojással, túróval együtt hozzákeverjük, a fennmaradt lisztkeveréket belegyúrjuk. Lisztezett gyúródeszkán a tésztából 30cm hosszú hengert formázunk és éles késsel 15 darabra vágjuk. Minden tésztadarab negyedét levesszük, ezekből egy nagy és egy kis golyót formázunk. A nagyobbik golyót a papírformába tesszük, kis mélyedést nyomunk bele, a tejjel elkevert tojássárgájával megkenjük, a kisebbik golyót ráhelyezzük, és ugyancsak megkenjük. 

Kép

 

A két golyón egy fogvájót szúrunk keresztül és előmelegített sütőben megsütjük. Villanysütő: 175-200 fokon, Gázsütő: 3-4 fokozat 15-20 perc. 

Kép


Fogvájókat kiszedjük.
A marcipánmasszát a porcukorral összegyúrjuk, ételfestékkel pirosra színezzük, porcukrozott deszkán kinyújtjuk. Kis (8 cm átmérőjű) kerek lapokat szúrunk ki belőle (én egy pohárral csináltam), ezeket félbevágjuk, és hegyes sipkává behajtjuk. A maradékból kis golyókat formázunk a télapó orrának. A porcukrot a tojásfehérjével sűrű masszává keverjük, pergamenpapír tasakba töltjük, a csücskét levágjuk, a masszával a sipkákat, orrot, bajuszt és szemeket kirajzoljuk és száradni hagyjuk. Cukorgyöngyökkel díszítjük.

Kép

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.