Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mézeskalács recept

2009.03.04

 

Csirri nagyon köszönöm a receptet!

Kép



Tésztához: 

1 kg liszt
20 dkg porcukor
1 csomag szódabikarbóna
2 kávéskanál őrölt fahéj
2 csapott kávéskanál őrölt szegfűszeg 

Ezeket szárazon alaposan összekeverjük egy olyan tálban, amit aztán le tudunk majd zárni (pl. dagasztótál) 
50-60 dkg  vegyes virágmézbe (kb. fél befőttesüvegnyi) beleteszünk fél kocka (kb. 12 dkg) RAMA margarint és mikroba tesszük. Ha jól átmelegedett, akkor addig keverjük, amíg a margarin elolvad. Ezt a lisztre öntjük, beleütünk 1 tojást és egy falapáttal összeállítjuk a tésztát. Azért nem érdemes kézzel, mert nagyon ragad és a forró méz is megégetheti a kezünket. Ha nem akar összeállni, akkor kevés langyos vizet tehetünk bele. Kissé lágy tésztát kell kapnunk. Ha már egynemű a tészta, akkor rátesszük a tálra a fedelét és legalább egy napig hagyjuk állni. Nem kell hűtőbe tenni. Ha több napig áll, csak jobb lesz. A tésztából leveszünk olyan kétökölnyi mennyiséget és alaposan átgyúrjuk. Ha még ragadna, akkor kevés lisztet gyúrunk bele. Alaposan alálisztezve kinyújtjuk és szaggatjuk. Kisebb figurákhoz vékonyabbra, nagyobbakhoz kicsit vastagabbra nyújtjuk. Sütőpapírral bélelt tepsiben, 150 fokra előmelegített sütőben sütjük addig, amíg szép színe nem lesz. A tepsin hagyjuk hűlni rövid ideig, majd egy asztalra rakjuk egymás mellé a figurákat a teljes kihűlésig. Pár napig szobalevegőn hagyjuk állni mielőtt írókázzuk. Így kisebb a veszélye, hogy később a rajz lepereg róla.
Az írókához kb. 15-20 dkg kristálycukrot elektromos darálón jó alaposan, daráljunk le, majd egy tojásfehérjéhez adagoljuk kanalanként habverővel elkeverve. Akkor jó, ha a habverőről már egész lassan folyik le, és nem terül szét hamar. Egy un. önzáró tasak (az önzáró részt levágva) egyik sarkába töltjük a mázat, befőttes gumival elkötjük és a zacsi hegyére óvatosan, nagyon kis lyukat vágunk ollóval. Ez a zacskófajta azért jó, mert vastagabb az anyaga és nincs széles hegesztése. Nagyobb papírboltokban, élelmiszerboltokban kapható. 

Mézeskalács puhítása: a megsült mézeskalács a szabad (szoba) levegőn állva igazodik a levegő páratartalmához. Ha száraz a levegő a mézes is keményre szárad, ha párás a levegő, jó puha lesz, ill. marad. Így tudjuk a kiszáradt mézest megpuhítani: egy jól záródó fém- vagy műanyagdobozba rakjuk a mézeseket. Egy kicsi pohárkába 2-3 összegyűrt papírtörlőt nyomunk, majd annyi vizet engedünk rá, amennyit a papír felvesz. Ezt a mézesek közé állítjuk a dobozba, majd rátesszük a tetejét. 3-4 nap alatt puha, omlós lesz a mézes.


Már nagyon sokféle ajándékot, sütit készítettem Csirri receptje alapján és bátran ajánlom mindenkinek! Könnyű vele dolgozni és a legfinomabb mézes amit valaha ettem 

Kép

 

Kép

Kép

Kép

Kép

 

Kép

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Szia Ilikém!

(Tavasz, 2009.03.13 15:07)

Köszönöm szépen a dicséretet, gratulációt, nagyon kedves vagy! Te is mindig remekműveket alkotsz, nagyon jól esik Tőled az elismerés :-)

vanko.i.ili@freemail.hu

(Vankó Ili, 2009.03.13 08:23)

Krisztike, annyira, de annyira fantasztikus, mondtam már régen Neked, hogy ezt kell csinálnod, aki ilyen ügyes mint Te, isten ellen való vétek, ha nem mutatod meg másoknak is. Várom a folyamatosan bővülő oldalad, és gratulálok hozzá- remélem így elsőnek. Ili.