Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Húsvéti kalács nyuszik

2009.03.11

Kép


A nyuszikák a kedvenc kalács receptemből készültek az alábbi módon:

Hozzávalók:

50 dkg liszt
7 dkg porcukor
8 dkg vaj
3 dl tej
2 tojássárgája
2 dkg élesztő
1 mokkáskanál só
5 dkg mazsola
és a tetejére egy tojás 

Először elkészítjük a kovászt. Langyos tejben (nem forróban!) szétmorzsoljuk az élesztőt, és kevés liszttel meg cukorral lágy tésztát keverünk belőle. Lisztezett tálba rakjuk, tetejét is belisztezzük, majd letakarva, langyos,40-50 fokos hőmérsékleten pihentetjük. Akkor megfelelő a kovász, ha az ujjunkkal benyomva, megmarad a helye, és az egész kissé domború. (Ha a kovász lapos, akkor már túlkelt, ha pedig még rugalmas akkor még keletlen.) A megkelt kovászt bedagasztjuk a többi liszttel és hozzávalóval. A liszt és az összes nyersanyag legyen egyformán langyos. Ezért a sütemény összes hozávalóját egyszerre készítsük ki a konyhaasztalra! A lisztet szitáljuk át, akkor jó levegős lesz. A már bedagasztott tésztát cipóvá formáljuk, és a duplájára kelesztjük (kb. 1 -1 óra 20 perc). A formázott tészta tetejét tojással vagy tejjel, vagy cukros vízzel megkenjük, majd negyedórányi pihentetés után előmelegített, forró sütőbe tesszük és közepes lángon megsütjük.


Nyuszikákat a tészta egyik feléből készítettem:

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

A tészta másik felén pedig az 5-ös fonást gyakoroltam:

Kép

Kép

Kép

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Szia Dominika!

(Tavasz, 2009.11.07 09:45)

Innen megtanulhatod az 5-ös fonást:

http://www.youtube.com/watch?v=peBLtCEOlA0&eurl


Hogyan kell?

(Matolcsi Dominika Mia, 2009.10.22 14:14)

Hogyan kell 5 fonásos kalácsot? Légyszi tanítsanak meg!Köszönetell Dominika.