Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kalácsok

2009.03.16

Kép
Ez a szív alakú kalács szeretett nagyikámnak készült 



Már nagyon sokféle kalácsot sütöttem, de ez a legfinomabb mind közül


Kalács tészta alaprecept:


Hozzávalók:
50 dkg liszt
7 dkg porcukor
8 dkg vaj
3 dl tej
2 tojássárgája
2 dkg élesztő
1 mokkáskanál só
5 dkg mazsola
és a tetejére egy tojás 

Először elkészítjük a kovászt. Langyos tejben (nem forróban!) szétmorzsoljuk az élesztőt, és kevés liszttel meg cukorral lágy tésztát keverünk belőle. Lisztezett tálba rakjuk, tetejét is belisztezzük, majd letakarva, langyos,40-50 fokos hőmérsékleten pihentetjük. Akkor megfelelő a kovász, ha az ujjunkkal benyomva, megmarad a helye, és az egész kissé domború. (Ha a kovász lapos, akkor már túlkelt, ha pedig még rugalmas akkor még keletlen.) A megkelt kovászt bedagasztjuk a többi liszttel és hozzávalóval. A liszt és az összes nyersanyag legyen egyformán langyos. Ezért a sütemény összes hozávalóját egyszerre készítsük ki a konyhaasztalra! A lisztet szitáljuk át, akkor jó levegős lesz. A már bedagasztott tésztát cipóvá formáljuk, és a duplájára kelesztjük (kb. 1 -1 óra 20 perc). A formázott tészta tetejét tojással vagy tejjel, vagy cukros vízzel megkenjük, majd negyedórányi pihentetés után előmelegített, forró sütőbe tesszük és közepes lángon (kb. 175 fok 20-30 perc) megsütjük.

megjegyzés:
kenyérsütő gépben készítem a tésztát. Először beleszitálom a lisztet a kenyérsütő tartályába, majd egy kis mélyedést alalkítok ki a közepében és oda öntöm a kovászt (1 dl lanyos tej, élesztö, fele cukor, kb. 3-4 ek liszt keveréke), belisztezem a tetejét és pihentetem kb. 10 percet. Eközben meglangyosítom a maradék tejet, felolvasztom a vajat, elkeverem benne a tojássárgájákat. Ezután beleöntöm a keveréket a kovászhoz, hozzáadom a maradék cukrot, sót és elindítom a dagasztó programot. A dagasztás vége felé adom hozzá a mazsolát. Ha kész a tészta, megkelesztem, majd formázom, pihentetem, megsütöm. Lekenni egy felvert tojással szoktam, ettől lesz a legszebb színe.

kalács 5-ös fonással:


Kép

Kép



kalács 6-os fonással:

Kép

Kép





6+3+2 fonás:

Kép


Innen megtanulhatod a fonási technikákat:

 
http://www.youtube.com/watch?v=22p3wIHLupc

http://www.youtube.com/watch?v=peBLtCEOlA0&eurl

http://video.xfree.hu/?n=limara|be216cbbd741d7465c9fa1df2d1f6a39

http://video.xfree.hu/?n=limara%7C28c56f39755ff336cd2c2908cd3afe20


Kakaós kalács (a dagasztott tésztát kétfelé vettem és az egyik felébe egy kis holland kakaót és porcukrot gyúrtam):

Kép

Kép



Diós marcipános kalács:

Töltelék: 20 dkg darált dióba belekevertem kb.15-18 dkg kicsire darabolt marcipánt és annyi barack lekvárt, hogy ne túl folyós, de kenhető massza legyen belőle (kb. 20 dkg)

A megkelt tésztát kb. 30x40 cm-es téglalappá nyújtottam. A középső egyharmadára halmoztam a tölteléket. A két oldalán kimaradt tésztát 2 cm-es csíkokra bevágtam a töltelékig ferdén.
Ezután a tésztacsíkokat megpróbáltam befonni (kisebb nagyobb sikerrel). Majd sütőpapírral bélelt tepsire fektettem (nem volt egyszerű, két emberes feladat!), és lekentem egy tojással, megszórtam jégcukorral, mandula lapokkal. Pihentettem negyed órát és előmelegített sütőbe tettem. 160 fokon sütöttem 40 percig. 
 A töltelék és kivitelezés gesztenyétől. 

Kép

Kép

Kép

 

Kép



Meggyzselés - vanília pudingos kalács:

A tésztát ránézésre elnegyedeltem, az 1/4-ét levágtam, félretettem. A 3/4 részt kinyújtottam kb. 28x30-es cm téglalappá, megtöltöttem, befontam úgy, mint a diós-marcipánost, az 1/4 részt pedig három egyenlő részre vágtam, hosszú vékonyra sodortam, befontam és ráfektettem a kész kalácsra, a két végét bedugtam a kalács alá. Ja, és most a kinyújtott tésztát betettem a tepsibe és ott raktam rá a tölteléket, fonogattam, így könnyebb volt.

A meggyzselé ötlete a Fekete erdő tortából származik. Meggybefőtt levét felfőztem  vaníliás pudingporral, cukorral, citrom aromával, fahéjjal - kihűtöttem, belekevertem a meggyet. Aztután főztem 3 dl tejből és egy zacsi vaníliás pudingporból pudingot. A tészta középső harmadára tettem a meggyzseléből, a közepén kiskanállal végig raktam a vanília pudingot és betakartam megint a meggyzselével. Isteni finom lett ez így együtt.....


Kép

Kép

Kép

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Szia Szamóca!

(Tavasz, 2009.11.07 09:38)

Köszönöm :-) :-) :-)

http://www.szamoca.eoldal.hu

(Szamóca, 2009.10.27 09:37)

Krisztike, változatlanul nagyon szeretem az oldaladat. Gratulálok hozzá!

Szia Zsuzsikám!

(Tavasz, 2009.04.01 00:12)

Köszönöm a dicséretet, nagyon kedves vagy :-) Sokat tanultam Tőled, és hálás vagyok a szuper receptekért is, amikben még sosem csalódtam!

kuzsu77@hotmail.com

(Kuzsu, 2009.03.26 16:46)

Drága Krisztám, jó volt viszontlátni a gyönyörű kalácskáidat, minden egyes darab tökéletes! Várom a többit is, remélem hamarosan bővül az oldalad, bár tudom, milyen rengeteg munkába kerül ez! Puszi Zsuzsitól