Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Krokodil kalács

2009.03.04

Kép

Az eredeti sós Kroki receptet Bilonkától kaptam. Köszönöm!
Legközelebb a sós verziót is kipróbálom, de most édes kroki készült



Kalács tészta :

Hozzávalók:
50 dkg liszt
7 dkg porcukor
8 dkg vaj
3 dl tej
2 tojássárgája
2 dkg élesztő
1 mokkáskanál só
és a tetejére egy tojás 

Először elkészítjük a kovászt. Langyos tejben (nem forróban!) szétmorzsoljuk az élesztőt, és kevés liszttel meg cukorral lágy tésztát keverünk belőle. Lisztezett tálba rakjuk, tetejét is belisztezzük, majd letakarva, langyos,40-50 fokos hőmérsékleten pihentetjük. Akkor megfelelő a kovász, ha az ujjunkkal benyomva, megmarad a helye, és az egész kissé domború. (Ha a kovász lapos, akkor már túlkelt, ha pedig még rugalmas akkor még keletlen.) A megkelt kovászt bedagasztjuk a többi liszttel és hozzávalóval. A liszt és az összes nyersanyag legyen egyformán langyos. Ezért a sütemény összes hozávalóját egyszerre készítsük ki a konyhaasztalra! A lisztet szitáljuk át, akkor jó levegős lesz. A már bedagasztott tésztát cipóvá formáljuk, és a duplájára kelesztjük (kb. 1 -1 óra 20 perc). 

A tésztát kinyújtjuk:

Kép



Egyenesre vágjuk a széleket:

Kép


A szabadon választott, tölteléket a közepére halmozzuk.
Jelen esetben: almák kis kockákra vágva, fahéjas vanilin cukorral megszórva, rá egy jó darab kockázott marcipán és egy marék mazsola.

Kép


Ezután derelyemetélővel a tésztát a töltelékig srégen bevagdossuk, és egymásra hajtogatjuk a képen látható módon:

 

Kép


Ezután a maradék levágott szélekből elkészítjük a kroki lábait, pofiját és farkát. Amikor elkészültünk egy ollóval bevagdossuk, és alaposan bekenjük egy felvert tojással.

Kép


Kb. fél óra pihenő után előmelegített 180 fokos sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük:

Kép

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.