Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kuzsu túrós batyuja

2009.03.11

Kép

Hozzávalók:

Tészta:
3 dl tej
10 g só
10 dkg vaj
6 dkg porcukor
1 db tojás
5 dkg élesztő
60 dkg rétesliszt
Töltelék:
40 dkg tehéntúró
1,6 dkg búzadara
1,2 dkg bourbon vaníliás cukor
4,5 dkg cukor
1 db citrom reszelt héja
Kenéshez:     
1 db tojás
 
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 C-ra. Egy kb 38x27 cm-es tepsit vékonyan kiolajozunk.
Először a tésztát készítjük el. Az összetevőket egy tálba mérjük - ügyelve, hogy az élesztő közvetlenül ne érintkezzen a sóval! -, majd simára dagasztjuk a tésztát. A kész tésztát kétszeresére kelesztjük kb 20 perc alatt.
A megkelt tésztát lisztes asztalon ujjnyi vastagra nyújtjuk, és 24 db szabályos négyzetre vágjuk egy rádli segítségével - pizzaszeletelő is kiválóan megteszi.
Most gyorsan elkészítjük a túrótölteléket. Az összes összetevőt egy tálba tesszük, és alaposan eldolgozzuk.
Mindegyik négyzet közepére egy kanálnyit teszünk a túrótöltelékből.
A tészta négy sarkát felül, középen összefogjuk. Egyet csavarunk rajta s közben a nyílások széleit erősen összenyomkodjuk, hogy a túrótöltelék ne jöjjön ki sütés közben.
A kész batyukat kiolajozott vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe sorakoztatjuk. Egy tojással lekenjük, pihentetjük pár percet.
Elõmelegített sütõben 180 C-on 30-35 perc alatt készre sütjük. Porcukorral meghintve kínáljuk.

Kuzsu megjegyzése:
a lisztet kicsit variáltam, 40 deka rétes- és 20 deka finomliszttel csináltam, és gyönyörű volt a tészta. Nagyon lágy lesz, de most nem tettem hozzá még lisztet, és egy idő után dagasztás közben gyönyörűen összeállt gombóccá, nem ragadt. Szerintem azért lesz a tésztája ilyen nagyon pihe-puha könnyű, mert ilyen lágy a tésztája. Nem is nehéz vele dolgozni, sőt annyira könnyű kinyújtani, nem ugrik vissza, mint ahogy a kelt tészta szokott. A túróhoz most tettem egy-két kanál tejfölt, mert nagyon száraz volt, de éppen csak annyit, hogy jó sűrű krémes legyen.

Kép

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Szia Kriszta!

(Tavasz, 2009.08.08 15:15)

Ne haragudj, de elkerülte a figyelmemet, hogy írtál...
Nagyon örülök, hogy ízlett a túrós batyu. Jó, hogy eszembe jutattad, én is megsütöm újra :-)
Ma írok e-mailt :-)

Kellemes hétvégét kívánok

puszi

Szuper jó

(Kriszta/beluk/, 2009.07.05 20:43)

Szia Kriszti!

Megsütöttem a hétvégén a túrós batyut. Nagyon finom lett!!!!!!! És nagyon kapós. Biztos, hogy máskor is meg fogom sütni.

Kriszta