Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mákos kalácskoszorú

2009.03.04

Kép


Hozzávalók a kalácshoz:
50 dkg liszt
7 dkg porcukor
8 dkg vaj
3 dl tej
2 tojássárgája
2 dkg élesztő
1 mokkáskanál só
5 dkg mazsola
és a tetejére egy tojás 

Hozzávalók töltelékhez:
2,5 dl tej
37-38 dkg darált mák
10 dkg darált mandula
1 zacskó vaníliás cukor
5 dkg felaprított nem sózott pisztácia
2 db tojás
10 dkg marcipánmassza
10 dkg aszalt sárgabarack

1-2 evőkanál sárgabarack
a tetejére porcukor


Először elkészítjük a kovászt. Langyos tejben (nem forróban!) szétmorzsoljuk az élesztőt, és kevés liszttel meg cukorral lágy tésztát keverünk belőle. Lisztezett tálba rakjuk, tetejét is belisztezzük, majd letakarva, langyos,40-50 fokos hőmérsékleten pihentetjük. Akkor megfelelő a kovász, ha az ujjunkkal benyomva, megmarad a helye, és az egész kissé domború. (Ha a kovász lapos, akkor már túlkelt, ha pedig még rugalmas, akkor még keletlen.) A megkelt kovászt bedagasztjuk a többi liszttel és hozzávalóval. A liszt és az összes nyersanyag legyen egyformán langyos. Ezért a sütemény összes hozzávalóját egyszerre készítsük ki a konyhaasztalra! A lisztet szitáljuk át, akkor jó levegős lesz. A már bedagasztott tésztát cipóvá formáljuk, és a duplájára kelesztjük (kb. 1 -1 óra 20 perc).
A töltelékhez a tejet felforraljuk. A tűzhelyről levéve belevegyítjük a darált mákot, mandulát, kristálycukrot, vaníliás cukrot és kevés kivételével a pisztáciát. Miután kihűlt, egyesével beledolgozzuk a két tojást. A marcipánt és az aszalt sárgabarackot feldaraboljuk.
A tésztát két részre osztjuk, és lisztezett deszkán kb. 20 x 40 cm-es lapokká nyújtjuk. Megkenjük a mákos masszával, a hosszanti oldaluknál kb. 2 cm-es sávot szabadon hagyunk. A marcipánból és sárgabarackból keveset félreteszünk, a többit a mákmasszára szórjuk. A tészta lapokat a hosszanti oldaluknál fogva feltekerjük és összefonjuk.
A fonatot margarinnal kikent 20 cm-es, koszorú alakú formába fektetjük. Tetejét bevagdossuk, pisztáciával, marcipánnal, sárgabarackkal megszórjuk, és kb. 30 percig kelesztjük. 

Kép


Előmelegített sütőben 175 fokon (gáztűzhelynél 2-es fokozaton) kb. 50 percig sütjük. Ha nagyon barnulna, 35 perc elteltével, alufóliával letakarjuk.
A mákos kalácskoszorút rácsra téve kihűtjük, majd a formából kivesszük. Tetejét megkenjük a megmelegített, átpasszírozott sárgabaracklekvárral, és száradni hagyjuk. Végül porcukorral meghintjük. 

 

Kép

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.