Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Silser kiflik, zsemlék és apróságok (Bajor perec)

2009.03.04

 Kép


A receptért hálás köszönet Kuzsunak!

Hozzávalók:

15 dkg finomliszt
15 dkg rétesliszt
2 dkg élesztő
1 teásk. cukor
1,5 dl tejes víz (fele tej, fele víz)
7 g só
2 evők. olaj

Mártólé: 

1 liter víz
5 dkg szódabikarbóna
1/2 teásk. só

Elkészítés:

A tejes vízbe beletesszük a cukrot, meglangyosítjuk, és belemorzsoljuk az élesztőt, néhány perc alatt felfuttatjuk. A lisztbe belekeverjük a sót és az olajat, majd végül a felfuttatott élesztőt, és sima tésztává dagasztjuk (kb. 10 perc). A tésztát 6 részre osztjuk. A kiflihez a tésztadarabot oválisra nyújtjuk és szorosan feltekerjük és kiflire hajtjuk. A zsömléhez a tésztadarabot hosszúkásra sodorjuk és kicsit laposabbra nyomkodjuk, hogy hosszúkás zsömlét kapjunk. Éetakarva 10 percig pihentetjük.

A vizet felforraljuk a szódabikarbónávalés a sóval, a hőfokot kisebbre vesszük. A kifliket és a zsömléket a szódás vízbe tesszük kb. 30-40 másodpercre, közben egyszer megfordítjuk. Ezután rácsos drótkanállal kivesszük a mártóléből, lecsöpögtetjük, és tepsibe rakjuk. Éles késsel bevágjuk, majd letakarva 30-40 percig kelesztjük. Ezután kb. 200 fokra előmelegített sütőben a középső sínen 20-25 percig sütjük. A sütőből kivéve még forrón kávétejszínnel megkenjük, hogy a kiflik és zsömlék teteje fényes legyen.

Kép

Kép

 

Kép

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.