Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Dióhabos almatorta

2009.03.07

Kép

Dióhabos almatorta

Hozzávalók:

10 dkg vaj
1 ¼ dl tej
1 zacskó szárított élesztő
25 dkg liszt
kb. 12 dkg cukor
csipetnyi só
2 zacskó vaníliás cukor
20 dkg dió
2 ek méz
45 dkg alma
1 zacskó vanília ízű pudingpor (5 dl tejhez, főzős)
3 dl almalé
1 tk citromlé
5 dkg mazsola
1 zacskó habfixáló
250 g tejszín
a forma kikenéséhez margarin és liszt

Elkészítése:

1. A vajból 4 dkg-ot megolvasztunk. A meglangyosított tejben az élesztőt feloldjuk. A lisztet az olvasztott vajjal, 5 dkg cukorral, a sóval, 1 zacskó vaníliás cukorral meg az élesztővel összedolgozzuk. Meleg helyen letakarva, kb. 40 percig kelesztjük.
2. A lisztezett deszkán átgyúrt tésztát 24 cm-es kerek lappá nyújtjuk, majd margarinnal kikent, liszttel meghintett 26 cm-es kapcsos tortaformába fektetjük. Letakarva további 20 percig kelesztjük. A maradék vajat a tésztába nyomkodott mélyedésesekbe forgácsoljuk, és 6 dkg cukorral meg 10 dkg felaprított dióval megszórjuk. Előmelegített sütőben 200 fokon 20 percig sütjük. A mézzel meglocsoljuk, és rácson hűlni hagyjuk.
3. A pudingport a maradék cukorral és 5 ek. almalével elkeverjük. A meghámozott almát felaprítjuk. A többi almalevet a citromlével együtt felforraljuk. Beleszórjuk az almát és 3-5 percig pároljuk. Hozzáadjuk a feloldott pudingport, felforraljuk, és kb. 1 percig főzzük. végül belekeverjük a mazsolát.
4. A tejszínt a fixálóval és a másik zacskó vaníliás cukorral felverjük. Beleforgatjuk a ledarált maradék diót, és hűtőbe állítjuk. A tortát félbevágjuk, majd az alsó lapot karimába zárjuk. Elosztjuk rajta a kompótot, és 30. percre visszatesszük a hűtőbe. Végül ráhalmozzuk a habot és ráfektetjük a felső lapot.
Tipp: A díszítéshez a magház kiszúrása után hámozatlanul karikázzon fel egy piros héjú almát. Párolja meg 1 tk vajon, öntözze meg 1 tk citromlével és 1 ek mézzel, majd nyomkodja körben a torta oldalára.

megjegyzés:
- sütőpapírral bélelt formában sütöttem
- a tetejére nagy darabos dió kell, a tejszínes krémbe viszont finomra darált
-nagyon finom 

Kép





 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.