Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Diótorta tejszínes karamellel

2009.03.07

Kép


Hozzávalók
7 db tojás
7 evők. kristálycukor
2 evők. liszt
2 evők. étkezési keményítő
3 evők. dió
1 teásk. sütőpor
Krém: 17 dkg kristálycukor
17 dkg sűrített tej (tubusos)
1,5 dl tej
8 dl tejszín
7 lap zselatin (vagy 21 g zselatin, én lappal csináltam)

Elkészítés:

A tojások fehérjét kemény habbá verjük, közben apránként hozzáadjuk a kristálycukrot. Egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját és tovább verjük még pár percig. Végül óvatosan hozzákeverjük az étkezési keményítővel, a sütőporral és a dióval összekevert lisztet. Előmelegített sütőben 170 fokon kb. 40-45 perc alatt megsütjük.
A krémhez a kristálycukrot egy serpenyőben karamellizáljuk, nem túl sötétre, hogy nehogy keserű legyen, de nem is túl világosra, mert akkor meg nem elég intenzív a karamellíz. Amikor már megfelelően megolvadt, levesszük a lángról, belenyomjuk a sűrített tejet, elkeverjük, kicsit még forraljuk, majd hozzáöntjük a tejet, elkeverjük és kicsit tovább forraljuk. 5 lap zselatint hideg vízben áztatunk kb. 5 percig, kinyomkodjuk és a forró karamellbe keverjük, gyorsan felolvad, majd félretesszük. 5 dl tejszínből kemény habot verünk. Amikor már kicsit hűlt a karamell, olyan langyos-meleg, akkor egy kézi habverővel kiveszünk a tejszínhabból kb. egy kanálnyit, és gyorsan elkeverjük a karamellben. Ezután állandó keverés mellett hozzákeverjük a karamellt a tejszínhabhoz. A krémet betesszük a hűtőszekrénybe és figyeljük, közben néha átkeverjük. Amikor úgy látjuk, hogy már eléggé megdermedt, akkor betöltjük vele a három lapba vágott piskótát.
A maradék 3 dl tejszínből kemény habot verünk. A maradék 2 lap zselatint hideg vízben áztatjuk kb. 5 percig, kinyomkodjuk, fél dl vizet öntünk rá és gyenge lángon felolvasztjuk, majd kicsit kihűtjük. A felvert tejszínhabból kiveszünk egy evőkanálnyit, gyorsan elkeverjük a zselatinnal, majd ezt állandó keverés mellett hozzákeverjük a tejszínhez. Ezzel a tejszínnel bevonjuk a tortát, és habrózsákkal díszítjük.
Nagyon finom lett, és az állaga is jó, szépen megállt felvágás után is. Aki szereti a karamell ízét, annak biztosan ízleni fog ez a torta.

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Szia Mária!

(Tavasz, 2009.05.23 18:33)

Örülök, hogy Neked is ízlett :-)

halmarika@gmail.com

(Halászik Mária, 2009.05.02 05:10)

Finom