Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Vörösboros puncstorta

2009.03.04

Kép



Hozzávalók:

3 tojás
19 dkg kristálycukor
1 zacskó vaníliás cukor
7 dkg liszt
7 dkg étkezési búzakeményítő
1 púpozott teáskanál sütőpor
15 g (5 lap) színtelen zselatin
½ citrom
¼ l száraz vörösbor
kb. 3 ek. rum
2 adag forralt borhoz való fűszerkeverék
25-27 dkg vörösáfonya (esetleg ribizli v. szeder) befőtt, ill. lekvár
6,5 dl tejszín
kb. 8 db csokoládélapocska
1 tk őrölt fahéj

Elkészítés: 

A tojások fehérjét 3 ek. hideg vízzel kemény habbá verjük. Közben beleszórunk 10 dkg cukrot, és hozzáadjuk a vaníliás cukrot.  Egyenként belekeverjük a tojások sárgáját. Rászitáljuk az étkezési búzakeményítővel és a sütőporral elvegyített lisztet, és lazán összedolgozzuk.
A masszát 26 cm átmérőjű, sütőpapírral kibélelt tortaformába töltjük, és előmelegített sütőbe toljuk. 175 fokon (gáztűzhelynél 2-es fokozaton) 25-30 percig sütjük. Tortarácson kihűtjük.
A zselatint hideg vízbe áztatjuk. Közben a megmosott citrom héját vékonyan levágjuk, és a ½ citrom levét kinyomjuk.
A vörösbort 1 ek. rummal, 7 dkg cukorral, a fűszerkeverékkel, a citromlével és –héjjal felforraljuk. A tűzhelyről levéve, kb. 5 percig állni hagyjuk, majd a citromhéjat és a fűszereket eltávolítjuk.
A zselatint a forró borban feloldjuk, tálba öntjük, majd kihűtjük és hűtőbe állítjuk.
A piskótát keresztben háromfellé vágjuk. Az alsó lapot a maradék rummal meglocsoljuk, és karimát pattintunk köré. A tortalapot megkenjük 20 dkg befőttel vagy lekvárral, és befedjük a második lappal. 2,5 dl kemény habbá vert tejszínt a dermedő puncszseléhez vegyítünk, és a második tortalapra simítjuk. Ráborítjuk a harmadik lapot, majd a tortát 5-6 órára hűtőbe állítjuk.
A megmaradt tejszínt a félretett cukorral kemény habbá verjük, és 1/3 részét csillagcsöves nyomózsákba töltjük.
A karimát eltávolítjuk, és a tortát a maradék tejszínhabbal bevonjuk. Végül a tetejét habrózsákkal, a maradék befőttel, csokoládélapocskákkal és őrölt fahéjjal díszítjük.

 

Kép


ez is az, csak kicsit színesebben:

Kép

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.